Grote voorjaarssterfte in Oosterpark

wachten tot eik omvalt

Nu al 16 dode bomen, flinke exemplaren waaronder twee grote beuken.

Stichting Herstel Oosterpark heeft enkele maanden geleden voorspeld, in het bij de gemeente Amsterdam erkende rapport ‘Oorzaken en gevolgen Wateroverlast Oosterpark’ , dat er vele bomen zouden sterven door wateroverlast, veroorzaakt door de massale bomenkap en het weghalen van duizenden struiken voor de renovatie met de inmiddels gebleken misleidende titel: ‘Verdubbeling Oosterpark’.

De door onze stichting meerdere keren geuite waarschuwingen, o.a. door het park met rust te laten en er zeker geen grote evenementen te laten plaatsvinden, zijn door burgemeester van der Laan, wethouder Choho en de meeste gemeenteraadsleden helaas niet op waarde geschat! In plaats de aanbevelingen op te volgen heeft de gemeente zelfs de inmiddels controversiële 1 mei – viering van het FNV door laten gaan. De rechter heeft zich onlangs helaas laten overtuigen door de gemeente.

In dit licht is het bizar te noemen dat er deze week vergunningen zijn afgegeven door de gemeente voor twee mega-evenementen op 1 juli as. in het toch al zwaar gehavende Oosterpark: ‘Keti Koti’ (ca. 35.000 tot 50.000 mensen verwacht) en op 3 juli het ‘Roots festival’ (ook minstens 25.000 mensen).

Stichting Herstel Oosterpark zal zich ook hier desnoods tot aan de rechter tegen verzetten, zeker met in het achterhoofd de door iedereen geconstateerde beschadigingen aan de drie grote grasvelden en de met vele centimeters ingedikte bodem van dezelfde grote grasvelden.

Gisteren heeft de stichting geconstateerd dat de verwachtte voorjaarssterfte helaas flink heeft uitgepakt, zomaar nu al 16 dode bomen. Hieronder zijn flinke exemplaren zoals bijvoorbeeld twee grote beuken bij de hoofdingang.

Ook staan er nu een aantal bomen met een slechte tot zeer slechte conditie. Aan het eind van de zomer is de teller zeker nog hoger. In een vak tegenover de 120 jaar oude Parottia is helemaal rampzalig, hier staan minstens 5 dode bomen!

En wat de 120 jaar oude Parrotia betreft, die heeft naast dode takken in zijn kruin nu ook al herfstkleuren in de bovenkant van de boom. Wij hebben het nu nog niet over het kleine grut zoals de borders met honderden dode rododendrons en de twee dode hazelaars tegenover het Generator Hotel.

Stichting Herstel Oosterpark slaakt nu een noodkreet naar de Amsterdamse bevolking om in opstand te komen tegen het beleid van Bestuurscommissie Oost. De voorzitter van BC Oost I. Manuel en wethouder A. Choho (beide D66) hebben zich eerder verrassend uitgesproken voor de grote festivals Keti Koti en het Roots Festival.

De komende week zal onze stichting zowel burgemeester van der Laan,verantwoordelijk wethouder Choho als alle 45 gemeenteraadsleden nog een keer verzoeken tot een spoedoverleg inzake de teloorgang van het Oosterpark.

Ook de door de gemeente meerdere keren aan ons toegezegde evaluatie inzake de 1 mei viering van het FNV heeft nog steeds niet plaatsgevonden.

Update: Na een definitieve uitgebreide telling staat het aantal dode bomen in het park inmiddels op 25 en 10 bomen in zeer slechte staat.  De situatie is feitelijk nóg slechter dan wij in eerste instantie meldden. 

 

20160528_124825